Bakat morotslimpa här hemma idag..samtidigt som jag skriver om rumsliga och ekologiska hälsoperspektiv..jag kanske inte är den som läser 7 timmar i sträck, jag behöver pauser för att hålla fokus..idag blev en sån paus till en deg, under jäsningen fick jag massa plugg gjort, sen utbakning och mer jäsning vilket blev tid för mer plugg, sen in i ugnen och när klockan ringde var jag klar med en av frågorna och kunde unna mig en nybakad skiva med ost på.. :) Så..pluggdagarna hinner jag ofta mycket annat också..jag njuter av denna tiden, för när jag blir klar och börjar jobba kommer dessa dagar vara ett minne blott, så nu njuter jag verkligen. Att plugga är verkligen en ynnest..och nu ska jag fortsätta skriva nån timma innan det är dags för ett pass på gymmet..
Lägger ut receptet för detta va ungefär det godaste brödet nånsin!
Morotslimpa
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
Blanda ihop jäst med fingervarm mjölk. Häll i salt, sirap, havregryn och smör. Blanda väl.
Häll i mjölet och knåda en bra stund.
Låt jäsa i ca 45 minuter.
Ta degen och forma till 2 limpor, skär skåror med en vass kniv och strö över lite mjöl.
Sätt på ugnen på 200 grader och låt brödet jäsa 30 minuter till.
Sätt in limporna i ugnen ca 25 minuter, testa med en liten sticka för att se om det är klart.
Låt svalna i formarna.
Såååå gott!
(Recept från tidningenhembakat.se)
Har en förhoppning att jag ska baka mer när vi flyttar till vårt hus, men gäller ju att ta sig tiden också.. Ska komma ihåg det här receptet:) Mysig bild! �� / Josefine
SvaraRadera